20 października to dzień
wyjątkowy dla wszystkich, którzy kochają gotować – Międzynarodowy Dzień
Szefa Kuchni! Święto to zainicjował w 2004 roku dr Billy Gallagher,
ówczesny lider Stowarzyszenia WACS (World Association of Chefs’ Societies).
Jego pomysł nie ograniczał się tylko do promocji zawodu kucharza – miał też głębszy
sens: zwrócić uwagę na wartość dzielenia się posiłkiem z potrzebującymi.
To dobra chwila, by
zatrzymać się na moment i docenić wszystkich, którzy codziennie stoją za
smakiem, aromatem i estetyką naszych ulubionych potraw. Kucharze to nie tylko
mistrzowie przypraw i noża – to artyści smaku, strażnicy zdrowia
i ludzie z pasją, którzy potrafią ze zwykłych składników stworzyć coś
niezwykłego. Ich praca to połączenie wiedzy, talentu i serca, a sukces
wymaga prawdziwego zaangażowania i powołania.
W naszej szkole ten dzień
miał wyjątkowo apetyczny wymiar! 😋
Uczniowie klasy 3BKC, kształcący się w zawodzie kucharz, postanowili
uczcić święto w najlepszy możliwy sposób – przygotowując pyszne dania. W
szkolnej kuchni unosiły się zapachy rolady serowej ze szpinakiem i
kurczakiem, spaghetti bolognese z sosem z cukinii, a na deser – naleśniki
z serem na słodko oraz gofry z bitą śmietaną i owocami. Brzmi
pysznie? Smakowało jeszcze lepiej! 🍓🥞
Z okazji Międzynarodowego
Dnia Szefa Kuchni składamy serdeczne życzenia wszystkim naszym uczniom
kształcącym się w zawodzie kucharz, pracodawcom, którzy dzielą się swoją
wiedzą i doświadczeniem, oraz nauczycielom przedmiotów gastronomicznych
– za to, że inspirują młodych adeptów sztuki kulinarnej do rozwijania swoich
talentów.
Niech pasja gotowania
zawsze dodaje Wam skrzydeł, a każda potrawa, którą tworzycie, przynosi tyle
samo radości, ile smaku! 👩🍳👨🍳
Rolada serowa
Składniki (blaszka
24x40cm):
• 4 jajka
• 2 łyżki majonezu
• 300g żółtego sera
• olej
• sól, pieprz, przyprawy
• podwójna pierś z kurczaka
• 400g szpinaku świeżego
• 1 łyżka masła
Sos:
• pół szklanki jogurtu naturalnego
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki majonezu
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ubić mikserem,
dodać majonez i drobno start żółty, dodać szczyptę soli i pieprzu. Masę wylać
na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, papier posmarować olejem żeby placek
nie przykleił się.
Piec w 180ºC przez ok.
15min., do lekkiego zrumienienia.
Szpinak umyj i osusz na
sitku. Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż na nim czosnek. Gdy się
lekko zarumieni dodać szpinak oraz szczyptę soli, podsmażać ok. 5min. Odstawić
do wystygnięcia na ok. 10-15min. Fileta umyć, pokroić w plastry i lekko rozbić,
jak na kotlety. Przyprawić.
Na upieczony placek
serowy nałożyć przygotowany wcześniej szpinak oraz pierś z kurczaka.
Całość zawinąć formując
roladę. Piec w 180ºC jeszcze przez 30-35min.
Czosnek drobniutko
posiekać, wymieszać z jogurtem i majonezem, dodać sól i pieprz do smaku. Roladę
można podawać zarówno na ciepło jak i po przestygnięciu.
"Spaghetti bolognese
z sosem z cukinii"
Składniki :
- makaron spaghetti
-mięso mielone
-Sos z cukinii :
- cukinia lub kabaczek
- cebula - przecier
pomidorowy
- świeże pomidory
- sól, pieprz, zioła
prowansalskie, bazylia
- cukier
- ocet
- słodka i ostra mielona
papryka
- czosnek Przygotowanie
sosu:
Sposób przygotowania:
Cukinię lub kabaczka pokroić w kostkę, cebulę w plastry, pomidory w cząstki. W garnku dusić do miękkości. Wszystkie składniki zblendować. Do warzyw dodać przecier pomidorowy, przyprawy i zioła. Smak regulować według uznania. Chwilę gotować. Przygotowanie spaghetti: Mięso zmielić i podsmażyć na oleju z cebulką. Do podsmażonego mięsa dodać sos i zagotować. Makaron ugotować al dente i dodać do sosu. Wymieszać i podać z serem parmezanem i bazylią. Sekretnym składnikiem w tym przepisie jest cukinia, która nadaje potrawie delikatności i gęstości.

Komentarze
Prześlij komentarz