Smak, pasja i powołanie – świętujemy Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni! 🍳🥦

 



20 października to dzień wyjątkowy dla wszystkich, którzy kochają gotować – Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni! Święto to zainicjował w 2004 roku dr Billy Gallagher, ówczesny lider Stowarzyszenia WACS (World Association of Chefs’ Societies). Jego pomysł nie ograniczał się tylko do promocji zawodu kucharza – miał też głębszy sens: zwrócić uwagę na wartość dzielenia się posiłkiem z potrzebującymi.

To dobra chwila, by zatrzymać się na moment i docenić wszystkich, którzy codziennie stoją za smakiem, aromatem i estetyką naszych ulubionych potraw. Kucharze to nie tylko mistrzowie przypraw i noża – to artyści smaku, strażnicy zdrowia i ludzie z pasją, którzy potrafią ze zwykłych składników stworzyć coś niezwykłego. Ich praca to połączenie wiedzy, talentu i serca, a sukces wymaga prawdziwego zaangażowania i powołania.

W naszej szkole ten dzień miał wyjątkowo apetyczny wymiar! 😋


Uczniowie klasy 3BKC, kształcący się w zawodzie kucharz, postanowili uczcić święto w najlepszy możliwy sposób – przygotowując pyszne dania. W szkolnej kuchni unosiły się zapachy rolady serowej ze szpinakiem i kurczakiem, spaghetti bolognese z sosem z cukinii, a na deser – naleśniki z serem na słodko oraz gofry z bitą śmietaną i owocami. Brzmi pysznie? Smakowało jeszcze lepiej!
🍓🥞

Z okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni składamy serdeczne życzenia wszystkim naszym uczniom kształcącym się w zawodzie kucharz, pracodawcom, którzy dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem, oraz nauczycielom przedmiotów gastronomicznych – za to, że inspirują młodych adeptów sztuki kulinarnej do rozwijania swoich talentów.

Niech pasja gotowania zawsze dodaje Wam skrzydeł, a każda potrawa, którą tworzycie, przynosi tyle samo radości, ile smaku! 👩‍🍳👨‍🍳


Rolada serowa

 

Składniki (blaszka 24x40cm):

•         4 jajka

•         2 łyżki majonezu

•         300g żółtego sera

•         olej

•         sól, pieprz, przyprawy

•         podwójna pierś z kurczaka

•         400g szpinaku świeżego

•         1 łyżka masła

 

Sos:

•         pół szklanki jogurtu naturalnego

•         2 ząbki czosnku

•         4 łyżki majonezu 

•         sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Jajka ubić mikserem, dodać majonez i drobno start żółty, dodać szczyptę soli i pieprzu. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, papier posmarować olejem żeby placek nie przykleił się.

Piec w 180ºC przez ok. 15min., do lekkiego zrumienienia.  

Szpinak umyj i osusz na sitku. Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż na nim czosnek. Gdy się lekko zarumieni dodać szpinak oraz szczyptę soli, podsmażać ok. 5min. Odstawić do wystygnięcia na ok. 10-15min. Fileta umyć, pokroić w plastry i lekko rozbić, jak na kotlety. Przyprawić.

Na upieczony placek serowy nałożyć przygotowany wcześniej szpinak oraz pierś z kurczaka.  

Całość zawinąć formując roladę. Piec w 180ºC jeszcze przez 30-35min.

Czosnek drobniutko posiekać, wymieszać z jogurtem i majonezem, dodać sól i pieprz do smaku. Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i po przestygnięciu. 

 

"Spaghetti bolognese z sosem z cukinii"

 

Składniki :

- makaron spaghetti

-mięso mielone

 

-Sos z cukinii :

- cukinia lub kabaczek

- cebula - przecier pomidorowy

- świeże pomidory

- sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia

- cukier

- ocet

- słodka i ostra mielona papryka

- czosnek Przygotowanie sosu:

 

Sposób przygotowania:

 

Cukinię lub kabaczka pokroić w kostkę, cebulę w plastry, pomidory w cząstki. W garnku dusić do miękkości. Wszystkie składniki zblendować. Do warzyw dodać przecier pomidorowy, przyprawy i zioła. Smak regulować według uznania. Chwilę gotować. Przygotowanie spaghetti: Mięso zmielić i podsmażyć na oleju z cebulką. Do podsmażonego mięsa dodać sos i zagotować. Makaron ugotować al dente i dodać do sosu. Wymieszać i podać z serem parmezanem i bazylią. Sekretnym składnikiem w tym przepisie jest cukinia, która nadaje potrawie delikatności i gęstości.













































Komentarze