Podczas zajęć warsztatowych
uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych w Bolesławcu mieli okazję wykazać się
kulinarną kreatywnością i umiejętnościami, przygotowując... pyszne, domowe
burgery!
Zajęcia odbyły się
w profesjonalnie wyposażonej pracowni gastronomicznej, gdzie młodzież – pod
czujnym okiem nauczyciela przedmiotów zawodowych – samodzielnie przygotowywała
wszystkie elementy dania: od bułek, przez aromatyczne kotlety, po świeże
warzywa i oryginalne sosy. Nie zabrakło również wersji wegetariańskich –
uczniowie zadbali o różnorodność smaków i upodobań kulinarnych.
To nie tylko uczta
dla podniebienia, ale przede wszystkim praktyczna lekcja planowania,
organizacji pracy i prezentacji dań, która uczy zawodu w sposób nowoczesny i
angażujący. Efekty pracy zachwyciły, bo nic tak nie cieszy, jak smacznie
wykonane zadanie!
Burgery
Czas
przygotowania: 40 minut
Liczba
porcji: 6 burgerów
Składniki
na kotlety:
1 kg wołowiny -
np. antrykot, pręga, łata
1 średnia cebula -
około 150 g
1 średnie jajko
2 płaskie łyżeczki
soli
1 płaska łyżeczka
pieprzu
Pozostałe
składniki:
6 bułek do
burgerów
duży pomidor
malinowy
mała cebula
cukrowa lub zwykła
kulka mozzarelli
lub kawałek żółtego sera
2 korniszony lub
ogórki kiszone
garść rukoli
kilka listków
sałaty lodowej
lub dodatki jakie
lubisz!!!!!!!!
Burgery przepis:
Potrzebujesz kilogram (do 1200 gramów) wołowiny. Polecam łączyć ze sobą
kilka rodzajów mięsa: około 350 gramów pręgi wołowej; niecałe 350 gramów łaty
wołowej. Całe mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach. Mięso można też
mielić na dużych oczkach, ale nie polecam wówczas dodawać do niego siekanej
cebuli.
Średnią lub małą cebulę obierz i bardzo drobno pokrój w koskę. Dodaj ją
do miski ze zmielonym mięsem. Wbij też jajko (umyte i wyparzone) i dodaj dwie
płaskie łyżeczki soli oraz płaską łyżeczkę pieprzu. Zacznij wyrabiać masę
mięsną. Mieszaj masę dłońmi, ponieważ tak jest najwygodniej. Masę mięsną
mieszaj tak przez przynajmniej pięć minut, aż będzie idealnie jednolita.
Masę mięsną
podziel na 6 kawałków takiej samej wielkości. Uformuj z nich duże kule.
Rozpłaszcz je na kotlety grubości do 2 cm (kotlety kurczą się podczas smażenia,
więc niech będą dość szerokie). Mięso odpowiednio tłuste będzie idealnie
soczyste, nie ma zatem potrzeby dodawania tłuszczu na patelnię/grill.
Kotlety smaż na
dobrze nagrzanej patelni (najlepiej grillowej) nie dłużej niż po trzy minuty na
stronę. Podczas smażenia ustaw średnią lub wyższą moc palnika, by nie przypiec
za mocno mięsa. Kotletów nie ruszamy, aż do momentu przewrócenia ich na drugą stronę.
Czas smażenia/grillowania jest czasem orientacyjnym - cały czas kontrolować
stopień wysmażenia kotletów.
Teraz wystarczy
już tylko złożyć burgery. Bułki do burgerów przekrój na pół i podpiecz kilka
minut w piekarniku lub na grillu.
Możesz także na
lekko natłuszczonej patelni położyć plasterek żółtego sera lub mozzarelli. Gdy
ser zacznie się topić, połóż na niego dolną połówkę bułki (wewnętrzną stroną do
patelni), lekko kręcąc bułką np. zgodnie ze wskazówkami zegara i podnieś. Na
bułce powinien zostać przyklejony, roztopiony ser.
Na tak
przygotowany dół bułki ułóż gruby plasterek dużego pomidora a następnie sałatę
lodową i plasterki ogórków. Mogą to być ogórki kiszone lub konserwowe, albo i
takie i takie. Dalej idzie soczysty, gorący kotlet wołowy a następnie ser
mozzarella lub ser żółty oraz rukola i cebula. Na sam koniec jeszcze ulubiony
sos (czosnkowy, 1000 wysp, sos tatarski.. czy też sam majonez) oraz druga
połówka bułki, którą również można od spodu podpiec samą lub z serem.
Dodatki mogą być
różne – zrób swojego burgera jak lubisz!
Domowe burgery
możesz podać z frytkami oraz sosem czosnkowym z dodatkiem świeżych ziół.
SMACZNEGO!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz