Smacznie, zdrowo i kreatywnie – uczniowie technikum żywienia serwują domowe burgery!

 


Podczas zajęć warsztatowych uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Bolesławcu mieli okazję wykazać się kulinarną kreatywnością i umiejętnościami, przygotowując... pyszne, domowe burgery!

Zajęcia odbyły się w profesjonalnie wyposażonej pracowni gastronomicznej, gdzie młodzież – pod czujnym okiem nauczyciela przedmiotów zawodowych – samodzielnie przygotowywała wszystkie elementy dania: od bułek, przez aromatyczne kotlety, po świeże warzywa i oryginalne sosy. Nie zabrakło również wersji wegetariańskich – uczniowie zadbali o różnorodność smaków i upodobań kulinarnych.

To nie tylko uczta dla podniebienia, ale przede wszystkim praktyczna lekcja planowania, organizacji pracy i prezentacji dań, która uczy zawodu w sposób nowoczesny i angażujący. Efekty pracy zachwyciły, bo nic tak nie cieszy, jak smacznie wykonane zadanie!

 

Burgery

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 6 burgerów

 

Składniki na kotlety:

1 kg wołowiny - np. antrykot, pręga, łata

1 średnia cebula - około 150 g

1 średnie jajko

2 płaskie łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka pieprzu

 

Pozostałe składniki:

6 bułek do burgerów

duży pomidor malinowy

mała cebula cukrowa lub zwykła

kulka mozzarelli lub kawałek żółtego sera

2 korniszony lub ogórki kiszone

garść rukoli

kilka listków sałaty lodowej

lub dodatki jakie lubisz!!!!!!!!

 

Burgery przepis:

Potrzebujesz kilogram (do 1200 gramów) wołowiny. Polecam łączyć ze sobą kilka rodzajów mięsa: około 350 gramów pręgi wołowej; niecałe 350 gramów łaty wołowej. Całe mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach. Mięso można też mielić na dużych oczkach, ale nie polecam wówczas dodawać do niego siekanej cebuli.

Średnią lub małą cebulę obierz i bardzo drobno pokrój w koskę. Dodaj ją do miski ze zmielonym mięsem. Wbij też jajko (umyte i wyparzone) i dodaj dwie płaskie łyżeczki soli oraz płaską łyżeczkę pieprzu. Zacznij wyrabiać masę mięsną. Mieszaj masę dłońmi, ponieważ tak jest najwygodniej. Masę mięsną mieszaj tak przez przynajmniej pięć minut, aż będzie idealnie jednolita. 

Masę mięsną podziel na 6 kawałków takiej samej wielkości. Uformuj z nich duże kule. Rozpłaszcz je na kotlety grubości do 2 cm (kotlety kurczą się podczas smażenia, więc niech będą dość szerokie). Mięso odpowiednio tłuste będzie idealnie soczyste, nie ma zatem potrzeby dodawania tłuszczu na patelnię/grill.

 

Kotlety smaż na dobrze nagrzanej patelni (najlepiej grillowej) nie dłużej niż po trzy minuty na stronę. Podczas smażenia ustaw średnią lub wyższą moc palnika, by nie przypiec za mocno mięsa. Kotletów nie ruszamy, aż do momentu przewrócenia ich na drugą stronę. Czas smażenia/grillowania jest czasem orientacyjnym - cały czas kontrolować stopień wysmażenia kotletów.

Teraz wystarczy już tylko złożyć burgery. Bułki do burgerów przekrój na pół i podpiecz kilka minut w piekarniku lub na grillu.

Możesz także na lekko natłuszczonej patelni położyć plasterek żółtego sera lub mozzarelli. Gdy ser zacznie się topić, połóż na niego dolną połówkę bułki (wewnętrzną stroną do patelni), lekko kręcąc bułką np. zgodnie ze wskazówkami zegara i podnieś. Na bułce powinien zostać przyklejony, roztopiony ser.

Na tak przygotowany dół bułki ułóż gruby plasterek dużego pomidora a następnie sałatę lodową i plasterki ogórków. Mogą to być ogórki kiszone lub konserwowe, albo i takie i takie. Dalej idzie soczysty, gorący kotlet wołowy a następnie ser mozzarella lub ser żółty oraz rukola i cebula. Na sam koniec jeszcze ulubiony sos (czosnkowy, 1000 wysp, sos tatarski.. czy też sam majonez) oraz druga połówka bułki, którą również można od spodu podpiec samą lub z serem.

Dodatki mogą być różne – zrób swojego burgera jak lubisz!

Domowe burgery możesz podać z frytkami oraz sosem czosnkowym z dodatkiem świeżych ziół.

 

SMACZNEGO!!!!












Komentarze