Boski napój z owoców kawowca

 


Podczas zajęć przygotowywaliśmy różne kawy – ale latte macchiato … bije wszystkie, to mistrz!

 

Spróbuj zrobić z nami … Co Ci będzie potrzebne?

- kawa – do przygotowania espresso (najlepiej w ekspresie kolbowym ciśnieniowym, ale możesz zacząć od kapsułkowego lub zaparzenia mocnej kawy w filiżance)

- mleko – najlepiej 3,2% (ale możesz użyć wersji roślinnej lub mniej tłustej)

- oraz spieniacz do mleka, który zwykle jest w komplecie przy ekspresie

- ewentualnie cukier / słodkie dodatki np. syropy

- dobre chęci!

 

Ale najpierw trochę teorii…..

Kawa – napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawany na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny.

 

Kawa macchiato, po włosku "poplamiony", to espresso "poplamione" odrobiną spienionego mleka. Jest to napój, który łączy moc espresso z delikatnością mlecznej pianki, tworząc bardziej zrównoważony smak niż czyste espresso.

 

Latte macchiato to napój, w którym spienione mleko wlewa się do szklanki, a następnie dodaje się do niego espresso.

 

Przygotowanie: 

Mleko spienia się, wlewa do szklanki, a następnie powoli dodaje się espresso, tworząc efekt trójwarstwowego napoju.

 

Smak: 

Latte macchiato jest delikatniejszą i mleczniejszą wersją espresso, która jest idealna dla osób, które lubią łagodniejsze smaki

 

Podawanie: 

Podawane w wysokiej szklance, aby podkreślić efekt trójwarstwowości.













Komentarze