Podczas zajęć
przygotowywaliśmy różne kawy – ale latte macchiato … bije wszystkie, to mistrz!
Spróbuj
zrobić z nami … Co Ci będzie potrzebne?
- kawa – do
przygotowania espresso (najlepiej w ekspresie kolbowym ciśnieniowym, ale możesz
zacząć od kapsułkowego lub zaparzenia mocnej kawy w filiżance)
- mleko –
najlepiej 3,2% (ale możesz użyć wersji roślinnej lub mniej tłustej)
- oraz spieniacz
do mleka, który zwykle jest w komplecie przy ekspresie
- ewentualnie cukier
/ słodkie dodatki np. syropy
- dobre chęci!
Ale
najpierw trochę teorii…..
Kawa – napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych
instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawany na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w
Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na
świecie i główne źródło kofeiny.
Kawa macchiato, po włosku "poplamiony",
to espresso "poplamione" odrobiną spienionego mleka. Jest to
napój, który łączy moc espresso z delikatnością mlecznej pianki, tworząc
bardziej zrównoważony smak niż czyste espresso.
Latte macchiato to napój, w którym spienione mleko
wlewa się do szklanki, a następnie dodaje się do niego espresso.
Przygotowanie:
Mleko
spienia się, wlewa do szklanki, a następnie powoli dodaje się espresso, tworząc
efekt trójwarstwowego napoju.
Smak:
Latte
macchiato jest delikatniejszą i mleczniejszą wersją espresso, która jest
idealna dla osób, które lubią łagodniejsze smaki
Podawanie:
Podawane
w wysokiej szklance, aby podkreślić efekt trójwarstwowości.
Komentarze
Prześlij komentarz