25 i 26
kwietnia 2025r. dla uczniów klasy 3TŻ oraz 4TŻ z Zespołu
Szkół
Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra H. Sucharskiego
w Bolesławcu (grupa I) odbył się kurs baristy, który poprowadził
Pan Paweł Tomasik, doświadczony nauczyciel przedmiotów zawodowych oraz
specjalista z zakresu m.in. przygotowywania napojów kawowych różnymi metodami.
Kurs prowadzony
był w ramach realizacji Projektu nr FEDS.08.01-IZ.00-0026/23 pn. „Regionalna
gastronomia dla Dolnego Śląska”, który realizowany jest przez Samorząd
Województwa Dolnośląskiego w ramach programu Fundusze Europejskie dla
Dolnego Śląska 2021-2027, Działanie FEDS.08.01 Dostęp do edukacji. Projekt
skierowany jest do uczniów, którzy kształcą się na kierunku technik żywienia i
usług gastronomicznych oraz nauczycieli którzy prowadzą kształcenie w ramach
tego kierunku.
Każdy uczestnik zajęć powinien być
przygotowany do:
1) pracy na
stanowisku baristy;
2) dobierania i
nazywania sprzętu profesjonalnego oraz niezbędnych narzędzi do przygotowywania
różnych rodzajów kawy i napojów kawowych;
2) dobierania
odpowiednich gatunków kawy;
2) przygotowania
różnych rodzajów kawy;
3) przygotowania
dekoracji kawy.
Zajęcia
przebiegały w niezwykłej atmosferze, pełne śmiechu i aromatu kawy 😊
Komentarze
Prześlij komentarz