Cyklicznie, dla
uczniów klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Ogólnokształcących
i Zawodowych im. mjra H. Sucharskiego w Bolesławcu, odbywały się zajęcia
praktyczne i teoretyczne z zakresu wykorzystania roślin w gastronomii. Kurs był
prowadzony przez Panią Agnieszkę Śliwę w ramach projektu "Regionalna
gastronomia dla Dolnego Śląska".
Podczas warsztatów
młodzież eksperymentowała kulinarnie tworząc wyjątkowe, przepyszne potrawy,
ciasta i napoje.
Jedną z potraw
przygotowanych przez uczniów był dal z soczewicy 😊, do którego przykładowy przepis prezentujemy poniżej.
Dal (dhal) w kuchni indyjskiej oznacza potrawy przyrządzane z roślin strączkowych.
Konsystencją dal przypomina bardzo gęstą, zawiesistą zupę, a podaje się go z
ryżem lub/i chlebkami naan. To pyszny, wartościowy i zdrowy posiłek, idealny
dla wegan / wegetarian lub osób ograniczających spożycie mięsa.
Składniki/ 4
porcje:
a) 1 czerwona cebula
b) 1 mały batat (300 g)
c) 1 czerwona papryka
d) 3 ząbki czosnku
e) 1,5 cm korzenia imbiru
f) 2 łyżki oleju (np. kokosowego)
g) przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy, słodkiej papryki i kminu rzymskiego oraz
pół łyżeczki przyprawy curry (lub garam masala) i szczypta chili do smaku
h) 300 g (1 i 1/2 szklanki) czerwonej soczewicy
i) 750 ml bulionu jarzynowego lub osolonej wody
j) 125 ml mleka kokosowego (lub śmietanki 18% do zup i sosów)
k) do podania: 200 g ryżu, świeża kolendra
Przygotowanie:
Przygotować
warzywa: czerwoną cebulę, batata i paprykę pokroić w kostkę, czosnek i imbir
zetrzeć na małej tarce. Na dużej patelni (28 cm) rozgrzać olej i chwilę
podsmażyć cebulę, następnie dodać batata oraz paprykę i podsmażyć mieszając ok.
5 min. Pod koniec dodać czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. Soczewicę przepłukać na sitku i dodać na
patelnię, wymieszać. Wlać bulion lub wodę, zagotować. Gotować 15 min pod
przykryciem na małym ogniu. Dodać mleko kokosowe, wymieszać, zagotować i zdjąć
z ognia. Podawać z ryżem posypując świeżą kolendrą.
Smacznego! 😊
Komentarze
Prześlij komentarz