Młodzi kucharze odkrywają smak roślin – warsztaty z pasją

 




Cyklicznie, dla uczniów klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra H. Sucharskiego w Bolesławcu, odbywały się zajęcia praktyczne i teoretyczne z zakresu wykorzystania roślin w gastronomii. Kurs był prowadzony przez Panią Agnieszkę Śliwę w ramach projektu "Regionalna gastronomia dla Dolnego Śląska".

Podczas warsztatów młodzież eksperymentowała kulinarnie tworząc wyjątkowe, przepyszne potrawy, ciasta i napoje.





Jedną z potraw przygotowanych przez uczniów był dal z soczewicy 😊, do którego przykładowy przepis prezentujemy poniżej.

 

Dal (dhal) w kuchni indyjskiej oznacza potrawy przyrządzane z roślin strączkowych. Konsystencją dal przypomina bardzo gęstą, zawiesistą zupę, a podaje się go z ryżem lub/i chlebkami naan. To pyszny, wartościowy i zdrowy posiłek, idealny dla wegan / wegetarian lub osób ograniczających spożycie mięsa.

 

Składniki/ 4 porcje:

a)   1 czerwona cebula

b)   1 mały batat (300 g)

c)   1 czerwona papryka

d)   3 ząbki czosnku

e)   1,5 cm korzenia imbiru

f)    2 łyżki oleju (np. kokosowego)

g)   przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy, słodkiej papryki i kminu rzymskiego oraz pół łyżeczki przyprawy curry (lub garam masala) i szczypta chili do smaku

h)   300 g (1 i 1/2 szklanki) czerwonej soczewicy

i)    750 ml bulionu jarzynowego lub osolonej wody

j)    125 ml mleka kokosowego (lub śmietanki 18% do zup i sosów)

k)   do podania: 200 g ryżu, świeża kolendra

 

Przygotowanie:

Przygotować warzywa: czerwoną cebulę, batata i paprykę pokroić w kostkę, czosnek i imbir zetrzeć na małej tarce. Na dużej patelni (28 cm) rozgrzać olej i chwilę podsmażyć cebulę, następnie dodać batata oraz paprykę i podsmażyć mieszając ok. 5 min. Pod koniec dodać czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy.  Soczewicę przepłukać na sitku i dodać na patelnię, wymieszać. Wlać bulion lub wodę, zagotować. Gotować 15 min pod przykryciem na małym ogniu. Dodać mleko kokosowe, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Podawać z ryżem posypując świeżą kolendrą.

 

Smacznego! 😊





 

Komentarze