"Schab a'la Wellington - przepis na sukces naszego ucznia w prestiżowym konkursie"?

 


Prestiżowy Konkurs Młody Kreator Sztuki Kulinarnej, organizowany przez Unilever Food Solutions Polska, od lat jest trampoliną do sukcesu dla utalentowanych młodych kucharzy. Po kilkuletniej przerwie ogłoszono XVI edycję tego wyjątkowego wydarzenia! Tym razem uczestnicy zmierzą się z nowymi wyzwaniami i powalczą o jeszcze bardziej atrakcyjne nagrody.

Nasza szkoła może poszczycić się uczestnictwem Kacpra Kaczmarczyka z klasy 2TŻ, który już przeszedł pierwszy etap zmagań konkursowych. Kacper, wspierany przez swoją opiekunkę, panią Alicję Janiec, stworzył prawdziwe "cudo na talerzu": Schab a'la Wellington. Efekty jego pracy można zobaczyć na nagranym filmiku.



Jak wyglądają etapy konkursu?

Konkurs składa się z dwóch etapów:

1.    Etap pierwszy:

o   Stworzenie autorskiej receptury na danie główne ze schabu wieprzowego bez kości z dodatkiem dowolnej Przyprawy Delikat Knorr Professional.

o   Nagranie krótkiego filmu z przygotowania dania.

o   Wykonanie zdjęcia finalnego efektu na talerzu.

2.    Etap drugi:

o   Gotowanie na żywo w finałowej dziesiątce uczestników, których dania uznane zostaną za najciekawsze i najlepiej wykonane.

Warto wspomnieć, że przewodniczącym jury tej edycji jest Kamil Tłuczek, uznany Szef Kuchni i finalista konkursu Bocuse d’Or 2023.

Trzymamy kciuki za Kacpra!

Za Kacprem pierwszy etap konkursu, teraz z niecierpliwością czekamy na wyniki oraz zaproszenie do finału. Udział w tak prestiżowym konkursie to ogromne wyróżnienie i szansa na rozwój kulinarnych pasji. Bez względu na wynik jesteśmy dumni z Kacpra i jego osiągnięć!

Co dalej?

Czy Schab a'la Wellington okaże się przepustką do finału? Czy nasz uczeń zdobędzie tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej? Wszystko stanie się jasne już wkrótce.

Kacprze, cała społeczność ZSOiZ trzyma za Ciebie kciuki!

Komentarze